O nama

Povijesni mega spektakl Renesansni festival najveća je kulturno-povijesna manifestacija Hrvatske koja ponosno nosi titulu Najbolje turističke manifestacije Hrvatske 2019.-2020./2021. Manifestacija vjerno dočarava život kasnosrednjovjekovne Koprivnice kroz brojne sadržaje, kostimirane sudionike, jedinstvene gastro i eno ponudu, stare zanate, nastupajuće viteške, obrtničke i muzičke skupine iz gotovo 15-tak europskih zemalja te ostale jedinstvene elemente i programe. Manifestacija je pravi primjer razvijanja europskog identiteta Grada i Regije.

Četverodnevna manifestacija rekonstruira razdoblje prije 656 godina kada je Koprivnica postala Slobodni kraljevski grad, a bavi se najviše razdobljem kraja 15. st. te 16. st. iz kojeg potječu ostaci renesansnih bedema na kojim se i odvija cjelokupni program. Mnogobrojni sadržaji četverodnevne manifestacije uvjerljivo vraćaju posjetitelje u davno minulo vrijeme, a to dočaravaju „srednjovjekovni“ zanatlije (najveći sajam srednjovjekovnih obrta u ovom dijelu Europe), trgovci, vitezovi, dame, kralj i dvorjani, skitnice, prosjaci, kmetovi, alkemičari, muzičari, zabavljači i mnogi drugi, poput kuhara koji na licu mjesta spremaju jela po srednjovjekovnim receptima, a piju se samo pića iz tog vremena poput medovine, vina i piva i to iz drvenih i lončarskih čaša i posuda. Više od 1.300 kostimiranih izvođača, što Koprivničkih, što Hrvatskih, ali i inozemnih (Slovenija, Italija, Mađarska, Češka, Slovačka, Njemačka, Austrija, Poljska, Francuska itd.) nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a mnogobrojni posjetitelji mogu s njima interaktivno sudjelovati u programu. Renesansni festival je postao najveća i najkompleksnija manifestacija tog tipa u ovom dijelu Europe (mišljenje domaćih i inozemnih sudionika, kao i mnogobrojnih, oduševljenih posjetitelja iz zemlje i inozemstva).

Renesansni festival nastaviti će s trendom zabrane korištenja plastičnog pribora za jelo i piće kako bi srednjovjekovni život u 4 dana održavanja bio što autentičniji i identičniji. To nije nimalo lak zadatak zato što moramo izraditi desetak tisuća keramičkih krigli s logom manifestacije koje bi svaki posjetitelj koji će koristiti ugostiteljske usluge na manifestaciji dobiti za simboličnu cijenu. Moći će zadržati kriglu ili je vratiti te zatražiti povrat novca. Također ćemo ponovno oformiti komisiju koja će obilaziti izlagače i upozoravati ih na nedostatke (adekvatna rasvjetna tijela, plastične vrećice, plastični pribor za jelo i piće, adekvatni kostimi i sl.)

Do naše manifestacije najstariji prostor grada bio je zapušten i totalno zanemaren (zemljani bedemi i zgrada Oružane). Osim što smo počistili najveći dio samonikle vegetacije i korova, počistili smo i devastirano prizemlje Oružane. Kako bi smo što uvjerljivije dočarali razdoblje o kojem pričamo Priču, sagradili smo drvene palisade (bedeme i kule), postavili drveni most na mjestu gdje su oni i bili u ta vremena, a također smo postavili privremene drvene objekte za ljude i životinje. Inscenirali smo i napad (dnevni i noćni) na utvrdu što je privuklo i oduševilo velik broj posjetitelja.