Koprivnička povijesna postrojba mušketira i haramija počela je sa svojim djelovanjem 2006. godine kao sastavni dio naše povijesne manifestacije Renesansni festival.

Danas postrojba broji dvadesetak članova i zasebna je sekcija Udruge za oživljenu povijest „Anno Domini“.

Članovi postrojbe moraju zadovoljiti nekoliko osnovnih kriterija da bi bili dio iste – moraju biti visoki gotovo 2 m, plavokosi, bradati.

U povijesti, odnosno u 16. stolječu koje prestavljaju, Koprivnički mušketiri, ali i arkebuziri bili su profesionalnci (plačenici), porijeklom iz Srednjeeuropskih zemalja (Austrija, Češka, Švicarska i Italija), ali i Francuske i Španjolske dok su s druge strane Haramije bili domači žitelji Koprivnice i okolice, uglavnom ruralno stanovništvo koje je branilo Grad bez ikakve naknade.

Postrojbu Mušketira karakteriziraju jedinstveni i iznimno atraktivni šaroliki renesansni kostimi, šljem, mač rapir, mušketa, bedemska puška, top, helebarda, barutnica, verižnjače, oklop za torzo, bubnjevi, vuneni crni plašt, čizme, apostolke i ovratnik.

Haramije nisu bili toliko elegantni več priprosti žitelji Koprivnice, skromno obučeni u neugledni kostim sa lanenom haljom prekrivenom vunenim bijelim plaštom, sabljom, sjekirom, mušketom, kapom s perom.

Vrla i naočita koprivnička povijesna postrojba vrlo se često pojavljuje na večim događanjima diljem Hrvatske, ali i inozemstva gdje svojim atraktivnim programom pucanja iz mušketa izmamljuju uzdahe brojne publike.