Sastojci:
1 kopun ( 2,5 – 3,5 kg )
300 g očišćenog kestena
150 g jetra od kopuna
300 g šumskih gljiva
150 g dimljene slanine
1 srednji luk
100 g brašna
četvrtina kruha ili pogača
2 jaja
2 žlice masti
3 češnja èešnjaka
mljeveni crni papar, ribani muškatni oraščić, ingver, sol, vočno vino, grožđice
Postupak
Očišćenog kopuna izvana i iznutra natrljajte mješavinom soli, papra i ingvera. Prije pečenja šupljinu napunite pripremljenim nadjevom, sašite otvor i stavite u peku.
Uz kopuna stavite cijele jabuke nabodene klinčićima i očišćene kestene. Peči oko 2,5 sata.
Na preostali umak dodajte, gljive, brašno, grožđice, lagano prokuhajte i na kraju dodajte malo voænog vina. Kopuna narežite i poslužite s nadjevom i pripremljenim umakom.
Nadjev:
Kruh ili pogaèu narežite na kockice. Na masti ispržite sjeckani luk, dodajte narezanu slaninu, jetra od kopuna ili pileæa, malo kestena i zaèine. Sve zajedno pirjajte uz povremeno podlijevanje s vodom.
Pripremljenu smjesu dodajte u posudu na kruh, izmiješajte i pustite da se malo ohladi. Dodajte jaja, sjeckani èešnjak, muškatni orašèiæ i sve zajedno izmiješajte.